Yaz kış demeden hayatımızı bir şekilde etkilemeyi başaran en önemli etkenlerden biri de havadaki nem oranı. Onunla da olmuyor onsuz da! Peki neden?
Yazın gün ağır ağır ağarırken ve hava henüz nispeten serinken, sahil kıyısında her zaman olduğu gibi koşuya çıktığınız o hafif bulutlu ve yosun kokan sabahı hatırlayın. Ne kadar çok yorulmuştunuz ve koşunuzu nasıl da yarım bırakmak zorunda kalmıştınız değil mi? Çünkü normalde buharlaşırken vücudunuzun ısı kaybetmesine ve ferahlamanıza yardımcı olması gereken teriniz, havanın nemliliği fazla olduğundan normalden çok daha yavaş buharlaşmış ve sıcaklığı daha yüksek hissetmenize neden olmuştu.
Kışın ise, benzer bir günde durum biraz daha farklıydı. Sahildeki termometre bir kış gününe göre nispeten yüksek bir sıcaklığa işaret ediyordu, ancak siz rüzgârın da etkisiyle epeyce üşümüştünüz. Bu da, suyun ısı iletkenliğinin havadan daha yüksek olmasından kaynaklanmıştı. Nem oranı yüksek olduğundan, vücut sıcaklığınızdan daha düşük olan hava sıcaklığı, teninizden çevreye daha hızlı yayılmıştı.
Peki, nemin hayatımızdaki etkisi sadece yaz ve kış aylarında bize yaşattığı bu beklenmedik küçük sürprizlerden mi ibaret? Ne yazık ki hayır. Çünkü İç ortam hava kalitesi de havadaki bağıl nemden oldukça etkileniyor. Örneğin, hiç kapalı bir ortamda boğazınızın daha çok tahriş olduğunu ya da daha sık alerjik reaksiyonlar gösterdiğinizi fark ettiniz mi? Yanıtınız evet ise, havadaki nem oranının bu durumun asıl sorumlularından olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.
Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki, ortamda yeteri kadar nem bulunmadığında aldığınız nefes burun mukozasında ve boğazda buharlaşmaya neden olduğundan kuruluğa sebebiyet verirken, burundaki bu kuruma nedeniyle istenmeyen bazı zararlı zerrelerin solunum yoluyla vücuda girmesi daha kolay olmaktadır. Üstüne bir de özellikle kış aylarında dışarıdan aldığımız soğuk havayı ısıtarak içeri verdiğimizde, ortamı aşırı şekilde kurutmuş oluruz. Bu nedenledir ki, kış aylarında havalandırma sistemlerinde nemlendirme yapmak kaçınılmaz bir sağlık gereksinimidir.